اسیدهای خوراکی
امروزه میزان استفاده از اسیدهای خوراکی، با توجه به توسعه صنعت تولید مواد غذایی، بسیار افزایش پیدا کرده است؛ چرا که همواره تقاضای جامعه برای مواد غذایی فرآوری شده، افزایش پیدا کرده است که صنایع گوناگون برای تولید این دسته از مواد غذایی، به انواع اسیدهای خوراکی نیاز دارند.
اسیدهای خوراکی با نام لاتین acidulant انواع مختلفی دارند که هر کدام ویژگی و کاربرد مختص به خود را دارند و نقشی خاص در محصولات خوراکی ایفا می کنند. به عنوان مثال از برخی از اسیدهای خوراکی به عنوان یک ماده نگهدارنده استفاده می شود و از برخی دیگر از اسیدهای خوراکی به عنوان طعم دهنده و یا تثبیت کننده طعم استفاده می شود.
اسیدهای خوراکی، از جمله مواد افزودنی پرکاربرد در صنایع غذایی محسوب می شوند که با اهداف مختلف در صنعت تولید مواد خوراکی، مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع این دسته از اسیدها می توانند میزان PH کلی ماده غذایی مورد نظر را تنظیم کنند و به عنوان یک عامل بافری مورد استفاده قرار گیرند.
در این قسمت سعی داریم انواع اسیدهای خوراکی پرکاربرد در صنعت تولید مواد غذایی و انواع نوشیدنی ها را، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم تا بتوانید هر چه بهتر با این گروه از ترکیبات افزودنی اسیدی، آشنا شوید. با نگین تجارت پیام همراه باشید.
لیست اسیدهای خوراکی
- استیک اسید
- آسکوربیک اسید
- اسید سیتریک
- اسید فسفریک
- اسید لاکتیک
- اسید بنزوئیک
- اسید تارتاریک
- اسید مالیک
- اسید اگزالیک
- استیک اسید
- اسید فوماریک
- اسید فرمیک
اسید فسفریک
تنها اسید معدنی که به فراوانی در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد، اسید فسفریک می باشد که برخلاف سایر اسیدهای خوراکی، به صورت طبیعی در مواد خوراکی یافت نمی شود. اسید فسفریک، به تنظیم PH مواد غذایی کمک می کند، به عنوان یک عامل اسیدی کننده مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند به بهبود طعم مواد غذایی کمک کند.
بیشترین کاربرد اسید فسفریک در صنایع غذایی، در تولید نوشابه های کوکا می باشد که به تکمیل طعم و عطر این دسته از نوشیدنی ها کمک می کند؛ به علاوه لازم به ذکر است که از این اسید معدنی برای تولید انواع مربا و ژله استفاده می شود.
اسید فسفریک خوراکی کاربرد های بسیاری در مواد غذایی مانند نوشابه و ژله و… دارد همچنین اگر برای محصولات خود نیاز به خرید اسید فسفریک خوراکی با قیمت درب کارخانه برای استفاده در انواع مواد غذایی دارید میتوانید با شماره ۰۲۱۵۴۵۷۱ تماس بگیرید و به صورت مستقیم با مسئول فروش نگین تجارت در ارتباط باشید.
ارتباط مستقیم با مسئول فروش و استعلام قیمت: ۰۲۱۵۴۵۷۱
استیک اسید
اولین اسید خوراکی که قصد معرفی آن را داریم، اسید استیک می باشد که از جمله اسیدهای پرکاربرد در صنایع غذایی محسوب می شود. اسید استیک با فرمول شیمیایی CH3COOH شناخته می شود که ویژگی های منحصر به فردی دارد و مقادیر متفاوتی از آن در بسیاری از محصولات غذایی یافت می شود.
به طور طبیعی، اسید استیک، ماده اولیه سازنده سرکه است که مشخصه اصلی آن بوی تند و ترش این محصول می باشد. این اسید فاقد رنگ است و در انواع سرکه ها نظیر سرکه سیب، سرکه بالزامیک و… با غلظت های مختلف حضور دارد.
استیک اسید می تواند میزان PH مواد غذایی مختلف را تنظیم کند، به عنوان یک نگهدارنده عمل کند، از رشد جلبک ها و قارچ ها جلوگیری کند، طعم مواد غذایی را بهبود بخشد و در روند تولید انواع طعم دهنده حضور داشته باشد.
اگر به جدول مواد تشکیل دهنده محصولات غذایی نظیر انواع سس ها، کمپوت ها، انواع ترشیجات و فرآورده های گوشتی نظیر سوسیس و کالباس، نگاهی بیاندازید، نام اسید استیک و میزان استفاده از آن در ماده غذایی مورد نظر را می بینید.
آسکوربیک اسید
اسید خوراکی بعدی که قصد معرفی آن را داریم، اسید اسکوربیک می باشد که بسیاری از افراد این اسید را با نام ویتامین C می شناسند. آسکوربیک اسید، با فرمول مولکولی C6H8O6 از جمله اسیدهای خوراکی ضروری برای انسان می باشد؛ چرا که این اسید در بدن انسان به صورت مستقیم تولید نمی شود، به همین علت نیاز بدن به این ویتامین، از طریق مواد خوراکی حاوی اسید آسکوربیک تامین می شود.
اسید آسکوربیک هم به صورت طبیعی در برخی از مواد خوراکی نظیر مرکبات وجود دارد و هم به عنوان ماده افزودنی به بسیاری از محصولات خوراکی اضافه می شود. اسید آسکوربیک با اهداف گوناگونی به عنوان ماده افزودنی مورد استفاده قرار می گیرد.
در واقع اسید اسکوربیک تاثیرات مثبتی بر روی ارتقای سلامت انسان دارد، به بهبود زخم ها کمک می کند، جذب آهن را در بدن افزایش می دهد، به سلامت استخوان ها کمک می کند و… به علاوه از این اسید خوراکی کاربردی به عنوان نگهدارنده در مواد خوراکی استفاده می شود و همچنین حضور این اسید در مواد خوراکی روند اکسیداسیون را کاهش می دهد.
اسید سیتریک
از دیگر اسیدهای خوراکی پرکاربرد درصنایع غذایی، می توان به اسید سیتریک اشاره کرد. اسید سیتریک به طور طبیعی در انواع مرکبات به خصوص لیمو ترش یافت می شود. همچنین این اسید خوراکی به علت ویژگی های منحصر به فردی که دارد، در تولید انواع مواد خوراکی حضور دارد. لازم به ذکر است که بیشترین مقدار مصرف و خرید اسید سیتریک در صنایع غذایی، به صنعت تولید انواع نوشیدنی ها اختصاص دارد.
به طور کلی مشخصه اصلی اسید سیتریک، طعم قوی و تیز این محصول و همچنین بالا بودن خاصیت اسیدی این ماده شیمیایی می باشد؛ از این رو از اسید سیتریک به عنوان یک طعم دهنده مستقل در انواع خوراکی ها و نوشیدنی ها استفاده می شود. به علاوه از اسید سیتریک در صنایع غذایی به عنوان یک تثبیت کننده قوی، تنظیم کننده میزان PH مواد خوراکی، نگهدارنده، امولسیون کننده، بهبود دهنده طعم های مختلف و… نیز یاد می شود.
اسید لاکتیک
از دیگر اسیدهای آلی خوراکی در صنایع غذایی می توان به اسید لاکتیک اشاره کرد. اسید لاکتیک، از جمله مواد افزودنی با خاصیت اسیدی ضعیف محسوب می شود که کاربردهای فراوانی در صنایع غذا دارد.
در واقع اسید لاکتیک از جمله مواد افزودنی کاربردی محسوب می شود که می تواند ماندگاری محصولات خوراکی مختلف نظیر سرکه را افزایش دهد، در تولید انواع ترشیجات به عنوان یک طعم دهنده و نگهدارنده طعم استفاده شود، در تولید انواع فراورده های گوشتی به عنوان یک ماده افزودنی حضور پیدا کند و همچنین در روند تولید انواع محصولات لبنی به عنوان یک ماده افزودنی اسیدی مورد استفاده قرار گیرد.
اسید بنزوئیک
اسید بنزوئیک از دیگر اسیدهای خوراکی پرکاربرد در صنایع غذایی می باشد که از بنزن مشتق می شود. نمک اسید بنزوئیک یا همان اسید بنزوئیک، به طور طبیعی در انواع توت ها، آلوها و زغال اخته، یافت می شود.
این اسید خوراکی از جمله مواد افزودنی با خاصیت نگهدارندگی می باشد که مقادیری از این اسید در بسیاری از مواد خوراکی نظیر انواع سس ها، ترشی ها، آدامس، شیرینی، بستنی و… یافت می شود. همچنین اسید بنزوئیک برای تولید انواع طعم ها و رایحه ها به عنوان یک ماده افزودنی مورد استفاده قرار می گیرد و حضور این اسید در محصولات خوراکی می تواند به تنظیم PH مواد خوراکی کمک کند.
اسید تارتاریک
اسید تارتاریک، از دیگر اسیدهای خوراکی محسوب می شود که در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. این اسید خوراکی به طور طبیعی در برخی از مواد خوراکی به ویژه آواکادو و انگور، به طور طبیعی یافت می شود.
اگر چه میزان استفاده از اسید تارتاریک، به اندازه سایر اسیدهای خوراکی نظیر اسید سیتریک نیست، اما این ماده به عنوان طعم دهنده در تولید برخی از مواد غذایی یافت می شود.
شاخصه اصلی اسید تارتاریک، طعم نسبتا ترش این ماده می باشد که عمده کاربرد آن در تولید شراب و آبنبات های ترش است. به علاوه از اسید تارتاریک به عنوان یک امولسیون کننده در تولید نان نیز استفاده می شود.
اسید مالیک
یکی دیگر از اسیدهای خوراکی، اسید مالیک می باشد که به طور طبیعی در میوه هایی نظیر زردآلو، سیب و گیلاس و همچنین گوجه فرنگی یافت می شود. اسید مالیک، طعم ترش ملایمی دارد که کاربرد اصلی آن در صنایع غذایی، افزایش میزان طعم افزودنی های میوه ای و تقویت طعم ترشی در محصولات خوراکی می باشد.
خواص و ویژگی های اسید مالیک تشابه زیادی به اسید سیتریک دارد و کاربردهای این ماده شیمیایی، نظیر اسید سیتریک در تولید انواع نوشیدنی ها و آبنبات ها می باشد. اسید مالیک در بین انواع اسیدهای خوراکی از بیشترین طعم برخوردار است و این امر منجر به کاربردی شدن این اسید خوراکی در صنایع غذایی شده است.
اسید اگزالیک
اسید اگزالیک، از دیگر انواع اسیدهای خوراکی محسوب می شود که همواره در طیف عظیمی از محصولات غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. اسید اگزالیک بیشتر در سبزیجات نظیر خیار، سیب زمینی، اسفناج، کلم، جوانه ها و… یافت می شود.
لازم به ذکر است که مصرف بیش از حد اسید اگزالیک، می تواند برای سلامت انسان، خطرات بسیاری به همراه داشته باشد. اما در مصرف انواع سبزیجات جای هیچ گونه نگرانی نیست؛ چرا که مقادیر بسیار ناچیز از این اسید خوراکی در انواع مواد غذایی به ویژه سبزیجات حضور دارد.
اسید فوماریک
اسید فوماریک، به علت طعم بسیار قوی که دارد، به یکی از اسیدهای خوراکی محبوب در صنایع غذا تبدیل شده است. از جمله مواد غذایی که اسید فوماریک در روند تولید آن ها حضور دارد، می توان به پودرهای دسر، نوشیدنی ها و کیک های پنیری اشاره کرد.
به طور کلی می توان گفت که اسید فوماریک در مقایسه با سایر اسیدهای خوراکی، از ترش ترین و اسیدی ترین طعم برخوردار است. مقادیر بسیار ناچیز از اسید فوماریک در سیب، هویج، گوجه فرنگی و… به طور طبیعی وجود دارد.
اسید فرمیک
نوع دیگری از اسیدهای خوراکی، اسید فرمیک می باشد که در میان عموم افراد با نام جوهر مورچه شناخته می شود. حضور این ماده شیمیایی در محصولات خوراکی، می تواند از پوسیدگی و فاسد شدن مواد خوراکی جلوگیری کند؛ به همین علت از این ماده به عنوان یک ماده نگهدارنده در صنایع غذایی استفاده می شود.
استفاده از اسید فرمیک در صنایع تولید مواد غذایی، منجر به حفظ ارزش غذایی ماده مورد نظر برای مدت طولانی تر می شود، به همین علت به ماده ای کاربردی در صنایع غذا تبدیل شده است.
اسیدهای خوراکی در مواد غذایی
همان طور که در قسمت های قبل گفته شد، اسیدهای خوراکی به طور طبیعی در بسیاری از مواد خوراکی یافت می شوند. از جمله مواد غذایی حاوی اسیدهای خوراکی، می توان به سبزیجات، میوه ها و لبنیات اشاره کرد که در ادامه به بررسی اسیدهای موجود در این سه گروه خوراکی می پردازیم. با ما همراه باشید:
اسيدهای خوراکی موجود در انواع میوه
در انواع میوه ها نظیر، سیب، موز، مرکبات و… انواع اسیدهای خوراکی همچون استیک اسید، تارتاریک اسید، لاکتیک اسید و… وجود دارد که هر کدام از این اسیدها ویژگی های منحصر به فردی دارند که می تواند میزان اسیدیته ماده مورد نظر را کنترل کنند و فعالیت آنزیم های مختلف را تنظیم کنند.
اسیدهای خوراکی موجود در سبزیجات
در انواع سبزیجات نیز همچون میوه ها، مقادیر مختلفی از اسیدهای خوراکی وجود دارد؛ با این تفاوت که اسیدهای خوراکی موجود در سبزیجات، به اندازه میوه ها، اسیدی نیست و در کل سبزیجات منبعی ایمن برای اسیدهای ضروری محسوب می شوند. خیار، کاهو، ذرت، لوبیا، اسفناج، نخود فرنگی، گوجه فرنگی، سیر، پیاز و… حاوی مقادیر کمی از اسیدهای خوراکی هستند.
اسیدهای خوراکی موجود در لبنیات
همواره مقادیر مختلفی از اسیدهای خوراکی در شیر و انواع لبنیات یافت می شود. از جمله اسیدهای خوراکی موجود در لبنیات، می توان به اسید بنزوئیک، اسید لاکتیک و سایر اسیدهای چرب اشاره کرد. در واقع این دسته از اسیدهای آلی، به طور طبیعی در انواع محصولات لبنی وجود دارد.