نیتروژن با نماد شیمیایی N یکی از عناصر ضروری برای حیات محسوب می شود که مقادیر زیادی از آن به صورت ترکیبات گوناگون بر روی زمین وجود دارد.
یکی از ترکیبات نیتروژن دار، آمونیاک می باشد. آمونیاک از جمله ترکیبات کاربردی در صنعت محسوب می شود که بیشترین مصرف آن متعلق به صنعت کشاورزی است.
در ادامه سعی داریم این محصول را کاربردی را به صورت کامل معرفی کنیم تا در زمان خرید آمونیاک بتوانید به بهترین شکل تصمیم گیری کنید. با ما همراه باشید…
آمونیاک چیست؟
آمونیاک با نام لاتین Ammonia از جمله ترکیبات غیر آلی کاربردی در صنعت محسوب می شود که جزو ترکیبات مهم و پرطرفدار صنعتی می باشد.
اگر بخواهیم این ماده را از نظر ساختاری مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم می توان گفت که این ترکیب از واکنش بین یک عدد عنصر نیتروژن با نماد شیمیایی N و سه عدد عنصر هیدروژن با نماد شیمیایی H تشکیل می شود. فرمول شیمیایی آمونیاک به صورت NH3 می باشد.
از دیگر نام های این ترکیب می توان به اندروس، آمونیاک مایع، محلول آمونیاک، هیدروکسید اندروس آمونیوم و هیدروژن نیترید اشاره کرد.
آمونیاک با جرم مولکولی ۱۷.۰۳ g/mol را به عنوان ساده ترین هیدرید موجود در طبیعت می شناسند که ماده ای بسیار پایدار در طبیعت است.
آمونیاک کاربردهای فراوانی در صنعت داشته و به عنوان ماده اولیه و یا ثانویه در صنایع گوناگون همچون صنعت کشاورزی، صنعت نساجی، صنایع غذایی و… مورد استفاده قرار می گیرد.
ویژگی های آمونیاک :
آمونیاک یک ترکیب شیمیایی گازی می باشد که هیچ گونه رنگی ندارد و از ترکیب دو گاز هیدروژن و نیتروژن ساخته می شود . آمونیاک به صورت مایعی بی رنگ یز یافت می شود که دارای بویی تند و شدید است که استنشاق آن می تواند برای انسان بسیار آزار دهنده باشد .
آمونیاک مایع از گاز آمونیاک تحت فشار به دست می آید که یک مایع بسیار سنگین بوده و فشار بخار بسیار بالایی دارد . آمونیاک در دمایی معادل -۳۳.۳۴ درجه سانتی گراد به نقطه جوش خود می رسد .
یکی از ویژگی های آمونیاک حلالیت بسیار بالای این ماده شیمیایی در آب می باشد . این ماده شیمیایی در صورتی که در معرض حرارت قرار بگیرد بخارات سمی و نیتروژن اکسید را از خود متصاعد می کند . بنابراین در زمان استفاده از آمونیاک می بایست تمامی نکات ایمنی را رعایت کرده تا خطرات و مشکلات را به حداقل برسانید .
شرایط استفاده از آمونیاک :
آمونیاک همچون سایر مواد شیمیایی می تواند برای انسان مضر باشد و خطراتی را به همراه داشته باشد و به ارگان های حیاتی بدن از جمله شش ، پوست و چشم آسیب برساند . برای همین منظور افرادی که با این ماده شیمیایی سر و کار دارند می بایست از لباس های مخصوص ، دستکش ، عینک های مخصوص و ماسک استفاده کنند .
در صورتی که آمونیاک در مجاورت پوست انسان قرار بگیرد ، می تواند باعث سوختگی و آسیب رسیدن به پوست شود . در صورت آسیب رسیدن به پوست ، آن را با آب فراوان شست و شو دهید و از کرم های مرطوب کننده استفاده کنید . در صورتی که سوختگی حاد باشد ، می بایست به مراکز درمانی مراجعه کنید .
در صورتی که گاز آمونیاک وارد چشم فرد شود ، بلافاصله چشم را با مقدار زیاد آب شست و شو دهید و سریعا به پزشک مراجعه کنید .
همچنین اگر آمونیاک استنشاق شود ، می تواند آسیب های جدی به شش ها وارد کند و باعث تحریک دستگاه تنفسی فرد شود . در صورت استنشاق این ماده شیمیایی ، فرد میبایست در هوای آزاد تنفس کند و در صورت لزوم تنفس مصنوعی انجام شود و سریعا به پزشک مراجعه کنید .
خریداران آمونیاک توجه داشته باشید آمونیاک ماده شیمیایی فرار و خورنده ای می باشد . به همین علت می بایست در ظروفی مناسب نگه داری شوند تا هیچ گونه مشکلی رخ ندهد . به علاوه آمونیاک می بایست در ظروفی در بسته نگه داری شود تا گازهای سمی آن موجب آسیب رسیدن به افراد گوناگون نشود .
مشخصات فنی آمونیاک
فرمول شیمیایی: NH3
چگالی آمونیاک: ۰.۷۳ kg/m³
نقطه جوش آمونیاک: ۳۳.۳۴ – درجه سانتی گراد.
حلالیت در آب : قابلیت انحلال بالایی دارد.
شکل ظاهری آمونیاک : مایع بی رنگ و تحت فشار میباشد بوی تند ، نافذ و شدیدا محرک دارد.
اسامی مترادف با آمونیاک:هیدروژن نیترید ، اندروس ، هیدروكسید اندروس آمونیوم.
آمونیاك از تحت فشار قرار دادن گاز آمونیاک بدست می آید .آمونیاک یک مایع سنگین است که در دمای معمولی دارای فشار بخار بالایی است ، که در تماس با پوست به شدت باعث یخ زدگی می شود . به عنوان یک منبع آمونیاک گازی است . آمونیاک مایع دارای قدرت یونیزاسیون قوی ای می باشد.
کاربردهای آمونیاک:
از آنجایی که آمونیاک خواص و ویژگی های منحصر به فردی دارد، در صنایع گوناگون به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. در این قسمت برخی از کاربردهای اصلی آمونیاک را شرح داده ایم:
آمونیاک در صنعت کشاورزی:
کاربرد اصلی آمونیاک، استفاده از آن در صنعت کشاورزی می باشد. به گونه ای که سالانه حدود ۸۰ درصد از آمونیاک تولیدی در سراسر جهان، برای تولید کود شیمیایی مورد استفاده قرار می گیر.
در واقع این ماده به عنوان نوعی کود در خاک عمل می کند به افزایش عملکرد گیاهان مختلف کمک می کند.
آمونیاک در صنایع غذایی:
آمونیاک به صورت مستقیم در تولید مواد غذایی، استفاده نمی شود، بلکه از آمونیاک به منظور، از بین بردن میکروب های موجود در گوشت استفاده می شود. چرا که آمونیاک یک ماده ضدعفونی کننده بسیار قوی است.
آمونیاک در صنعت نساجی:
از دیگر کاربردهای آمونیاک می توان به استفاده از آن در صنعت نساجی اشاره کرد. در واقع در این صنعت از آمونیاک به منظور شستشو و تمیز کردن پشم ها استفاده می شود.
خرید آمونیاک:
صنایع گوناگون نظیر صنعت کشاورزی، صنعت تولید مواد شوینده، صنایع غذایی و… با خرید آمونیاک به عنوان ماده اولیه، فعالیت خود را انجام می دهند. خرید آمونیاک می بایست از مراکز معتبر انجام شود.
شرکت نگین تجارت پیام، بیش از دو دهه در زمینه فروش محصولات شیمیایی درجه یک فعالیت دارد. آمونیاکی که توسط شرکت نگین تجارت پیام عرضه می شود، از جمله مرغوب ترین آمونیاک های موجود در کشور می باشد.
جهت ثبت سفارش و خرید آمونیاک، با مشاورین و کارشناسان ما در ارتباط باشید و اطلاعات لازم را کسب کنید.
قیمت آمونیاک:
قیمت آمونیاک با در نظر گرفتن پارامترهای مختلف نظیر قیمت بازار جهانی، نوسانات قیمت بازار داخلی و… تعیین می شود. به همین علت نمی توان قیمتی ثابت برای این محصول اعلام کرد.
نکات ایمنی استفاده از آمونیاک
آمونیاک موجب آسیب رساندن به ارگان های حیاتی بدن از جمله شش و پوست و چشم می شود و به هیچ وجه نباید تنفس گردد.
در صورت آلودگی چشم:
حتما باید آن را به مدت ۱۵ دقیقه شستشو داد.
آمونیاک سبب تحریکات دستگاه تنفسی پوست و چشم شده و با آسیب رساندن به ششها در اثر مواجهه با حجم زیاد این گاز میتواند سبب مرگ شود.
حمل و نقل و انبارداری آمونیاک
آمونیاک بسیار خورنده است و برای حمل و نقل باید از کپسول سیلندر استیل STS316 استفاده گردد.همچنین رگلاتور و فشار شکن آمونیاک باید از جنس استیل باشد. در صورت تجزیه آمونیاک ممکن است مقداری نیتروژن اکسید وجود داشته باشد. دمای خود اشتعالی گاز آمونیاک ۶۵۱ درجه سانتیگراد می باشد. مجاورت و تماس آمونیاک با نقره و جیوه تولید ” فورمینات نقره و جیوه ” میکند که موادی شدیداً قابل انفجار هستند. حضور مواد نفتی و دیگر مواد افروختنی خطر آتشگیری را افزایش میدهد. گاز آمونیاک در اثر گرمای از ۴۰۰ درجه به بالا تجزیه شده و تولید هیدروژن میکند.
حسام –
آمونیاک چه کاربرد هایی دارد