اگر به اطراف خود با دقت نگاه کنید، خواهید دید که ترکیبات شیمیایی، نقش به سزایی در زندگی انسان دارند. در واقع هر کدام از ترکیبات شیمیایی، با توجه به ویژگی ها و خواصی که دارند، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله ترکیبات شیمیایی که امروزه به وفور در صنایع مختلف استفاده می شود، می توان به سود مایع اشاره کرد.
سود مایع از جمله ترکیبات شیمیایی کاربردی محسوب می شود که در صنایع گوناگون همچون صنعت کاغذ سازی، صنعت نساجی، صنعت تصفیه آب و… مورد استفاده قرار می گیرد.
در ادامه به معرفی کامل سود مایع می پردازیم و ویژگی ها و کاربردهای این ما را بررسی و ارزیابی می کنیم. همچنین با نحوه ثبت سفارش و خرید سود مایع آشنا می شوید. با ما همراه باشید….
سود مایع چیست؟
سود مایع از جمله ترکیبات معدنی محسوب می شود که کاربردهای فراوانی در صنعت دارد. این ترکیب شیمیایی با خاصیت قلیایی که دارد، عضوی از خانواده بزرگ بازها می باشد.
این ماده قلیایی با فرمول شیمیایی NaOH، از اتصال سه عنصر به یک دیگر تولید می شود. در واقع عناصر تشکیل دهنده سود مایع، شامل یک عدد سدیم با نماد شیمیایی Na، یک عدد عنصر اکسیژن با نماد شیمیایی O و یک عدد عنصر هیدروژن با نماد شیمیایی H می باشد.
سود مایع از جمله نمک های سدیم محسوب می شود که در صنعت با نام های دیگری نظیر سدیم هیدروکسید با نام لاتین sodium hydroxide، سود اش، سود سوز آور، سودای قلیا، هیدرات سدیم، کاستیک سودا مایع با نام لاتین Caustic soda شناخته می شود.
سود سوز آور از جمله بازهای قوی موجود می باشد که پروتئین های موجود در بافت های زنده را تجزیه می کند. همچنین عامل سوختگی های شیمیایی محسوب می شود.
به طور کلی سود مایع در بازار در دو مدل یافت می شود: سود مایع ۳۱ درصد و سود مایع ۵۰ درصد. هر کدام از درصد خلوص های این ماده، کاربردی خاص در دنیای صنعت دارد.
در ادامه سعی داریم ویژگی ها و خواص این ماده شیمیایی قلیایی را مورد بررسی قرار دهیم…
از دیگر خواص قابل توجه این مایع، می توان به قابلیت انحلال پذیری بالای آن در آب و الکل ها(اتانول و متانول) اشاره کرد. به طور کلی NaOH بر اثر حل شدن در آب، به صورت کامل تفکیک یونی می شود.
کاربرد سود مایع
سود مایع به عنوان یک ماده با خاصیت بازی قوی، در فرآیند تولید بسیاری از مواد شیمیایی و صنعتی، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم، نقش دارد که در این قسمت برخی از آن ها را باهم بررسی می کنیم تا خریدی بهتر داشته باشید؛
- تولید خمیر کاغذ
- سفید سازی کاغذها در پروسه بازیافت کاغذ
- کنترل pH آب در فرآیند تصفیه آب و فاضلاب
- آبکاری انواع فلزات
- انحلال سنگ بوکسیت برای تولید آلومینیوم
- تولید چسب
- تولید پوشش دهنده های سطحی
- تولید رنگ و جوهر
- تولید صابون و مواد شوینده
- تولید انواع سفید کننده و پاک کننده های خانگی و صنعتی
- فرآوری و پردازش پارچه های مختلف در صنایع نساجی
- تولید عطر و رنگ مو
همانطور که می بینید، گستردگی کاربرد این ماده شیمیایی ارزشمند، بسیاری از صنایع، از جمله صنایع شیمیایی، صنایع فلزی، صنعت تصفیه آب و فاضلاب، صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع نساجی و چرم، صنایع آرایشی و بهداشتی و حتی صنایع غذایی را در بر گرفته است. اما بنابر آمار جهانی، بیشترین کاربرد سود مایع، مربوط به صنعت کاغذ و بازیافت کاغذ و مقوا می باشد.
ویژگی های سود مایع:
در قدم اول سعی داریم سدیم هیدروکسید را از نظر فیزیکی و ظاهری مورد بررسی قرار دهیم. سود مایع هم به صورت مایع و هم جامد یافت می شود که فرم مایع آن، ماده ای شفاف، بی رنگ و فاقد بو می باشد. فرم جامد آن نیز عموما به فرم پرک، گرانول و یا پودری تولید می شود و در برخی از صنایع به مصرف می رسد.
از دیگر ویژگی های مهم این ماده می توان به انحلال پذیری خوب آن در آب، متانول و اتانول اشاره کرد. همچنین در رابطه با دمای ذوب و جوش این ترکیب می توان گفت که در دمایی معادل ۳۱۹ درجه سانتی گراد به نقطه ذوب خود می رسد و در دمایی معادل ۱۳۸۹ درجه سانتی گراد به نقطه جوش خود می رسد.
لازم به ذکر است که سود مایع با PH بین ۱۳ تا ۱۴، از جمله بازهای قوی صنعتی محسوب می شود. سود مایع، ماده ای با خاصیت خورندگی بالا و واکنش پذیری قوی می باشد.
از دیگر ویژگی های سود مایع می توان به اشتعال ناپذیری و پایداری آن اشاره کرد. اما لازم به ذکر است که در صورت گرم شدن و شوک شدید، شاهد انفجار این ماده هستیم.
خواص ویژه سود مایع:
جاذب رطوبت:
سود مایع جاذب بسیار قوی آب و رطوبت است. به گونه ای که اگر در مجاورت هوا قرار گیرد، می تواند به سرعت رطوبت و کربن دی اکسید CO2 موجود در هوا را جذب کند و تغییر شکل دهد. در واقع سود مایع با جذب دی اکسید کربن به کربنات سدیم تبدیل می شود.
واکنش پذیری بالا:
این ماده شیمیایی واکنش پذیری بسیار خوبی دارد و می تواند به سرعت با برخی از قندها نظیر فروکتوز و گالاکتوز وارد واکنش شود.
خورندگی بالا:
سود مایع با قابلیت خورندگی بسیار بالایی که دارد، در صورتی که در مجاورت برخی از فلزات نظیر آلومینیوم، روی و حتی قلع قرار گیرد، سبب خوردگی فلز می شود. لازم به ذکر است که در صورت خوردگی فلزات توسط سود مایع، به علت آزادسازی گاز هیدروژن، شاهد انفجار و آتش سوزی خواهیم بود.
یک باز قوی:
سود مایع از جمله مواد قلیایی محسوب می شود که با قرار گرفتن در آب، به صورت کامل یونیزه می شود و خاصیت قلیایی آن افزایش می یابد. به همین علت از محلول سود مایع، به عنوان یک باز قوی استفاده می شود.
خرید سود مایع
سود مایع عمدتاً با درصد خلوص ۳۱ و ۵۰ درصد در بازار یافت می شود. این ماده در قالب بشکه ها و تانکرها، با اندازه ها و حجم های مختلف، به فروش می رسد.
از آن جایی که این ماده، خاصیت واکنش پذیری بسیار بالایی دارد، یکی از مهمترین نکاتی که در رابطه با خرید سود مایع مطرح است، بحث نگهداری و حمل آن می باشد. سدیم هیدروکسید مایع، در طول فرآیند حمل و نگهداری، نباید به هیچ عنوان در معرض هوا و یا در مجاورت آب قرار گیرد. همچنین افزایش دما (بیش از ۵۶ درجه سلسیوس) نیز می تواند منجر به ناپایداری این ماده گردد. علاوه بر این، به دلیل تمایل زیاد سود مایع به واکنش با فلزات، می بایست در انتخاب متریال بشکه و تانکر حمل این ماده، دقت شود.
قیمت سود مایع
جهت اطلاع از قیمت سود مایع (قیمت به روز) و درخواست هرگونه مشاوره و راهنمایی در رابطه با این ماده شیمایی ارزشمند، با شماره های مندرج در سایت، تماس حاصل فرمایید. کارشناسان فروش ما، آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.
محمد رضا فتحی –
برای خرید از طریقی باید اقدام کرد ؟