سدیم تری پلی فسفات چیست؟
سدیم تری پلی فسفات یا همان STPP (Sodium TriPolyPhosphate) مادهای شیمیایی معدنی است که آن را با نامهای دیگری چون نمک پنتا سدیم و تری فسفریک اسید نیز میشناسند.
این ماده ترکیبی پلیمری و جامد است که میتواند عاملی برای آسیب به محیط زیست نیز باشد. از این ماده به عنوان ماده اولیه شویندهها، صابونها و پاککنندهها استفاده میشود. سدیم تری پلی فسفات در انواع شویندهها استفاده میشود و به شکلهای گوناگونی مانند مایع لباسشویی و ظرفشویی و همچنین ژل و پودر تولید و عرضه میشود. در تولید بسیاری از محصولات خانگی مانند پاککنندهها و همچنین محصولات آرایشی از سدیم تری پلی فسفات استفاده میشود.
کاربرد دیگر این ماده استفاده از خاصیت پاککنندگی آن در خمیردندانها میباشد. سالانه دو میلیون تن از این ماده در جهان مصرف میشود. این ماده در گروه ترکیبات امن قرار گرفته است.
مشخصات سدیم تری پلی فسفات
- حالت فیزیکی: پودر سفید
- حلالیت سدیم تری پلی فسفات: در آب به راحتی حل میشود اما در محلولهای آلی حل نمیشود
- جرم مولکولی سدیم تری پلی فسفات: ۳۶۷.۸۶
- فرمول شیمیایی سدیم تری پلی فسفات: Na5P3O10
- دانسیته: ۲.۵۲ گرم بر سانتی متر مکعب
- pH: 9 الی ۱۰ در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد ومحلول ۱ %
- دمای ذوب (°C): 622
- قدرت انحلال در دمای عادی: ۱۴.۵ گرم بر لیتر در آب
- درجه خلوص : ۳۷% و ۵۷%
STPP حالت کاملا پایداری در محیط دارد. این ماده در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد تبدیل به فسفات و پیروفسفات میشود. همان طور که در بالا اشاره کردیمpH سدیم تری پلی فسفات برابر با ۹.۴ میباشد، خاصیت بافری بالای این ماده باعث میشود که لکههای اسیدی به راحتی پاک شوند. به همین دلیل هم از این ماده در انواع شویندههای خانگی و صنعتی استفاده میشود.
STPP در حضور H2O هیدرولیز میشود و به فسفرهایی چون اورتو فسفات تبدیل میگردد. از دیگر موارد استفاده این ماده میتوان به کاربرد آن به عنوان عاملی برای مهار لختهگی و همچنین عامل پایدارکننده به جای نیتریت سمی در مواد غذایی اشاره کرد.
مصارف سدیم تری پلی فسفات
از جمله مصارف پلی فسفات سدیم خوراکی میتوان به نقش آن در تثبیتکنندگی، افزایش حلالیت، عامل اتصال دهنده رطوبت و چربی، عامل امولسیون کننده و … در حوزه مواد غذایی اشاره کرد. در صنایع لبنی و گوشتی نیز از این ماده برای بستهبندی محصولات استفاده میشود.
کاربرد های سدیم تری پلی فسفات
سدیم تری پلی فسفات STPP دو گرید متفاوت دارد که شامل خوراکی و صنعتی میباشد. هر کدام از گریدهای نام برده شده کاربردهای گوناگونی دارند. در واقع این ماده کمپلکسهای مختلفی تولید میکند و با جدا کردن یونهای فلزی باعث کم شدن میزان سختی آب میشود.
مواد شوینده: از سدیم تری پلی فسفات به عنوان ماده اصلی تولید مواد شوینده استفاده میشود. سدیم تری پلی فسفات به عنوان یک بیلدر در این مواد عمل میکند و با خاصیت قلیایی که دارد باعث از بین رفتن چربیها و انواع لکها میشود.
مواد غذایی: از سدیم تری پلی فسفات به عنوان نگهدارنده موادی چون گوشت، مرغ، ماهی و …. در هنگام حمل و نقل و ذخیرهسازی استفاده میشود. استفاده از این ماده باعث میشود تا این مواد رطوبت خود را از دست ندهند و تازگی خود را حفظ کنند.
حوزه تصفیه آب: با توجه به اینکه سدیم تری پلی فسفات باعث حذف فلزات سنگین میشود کاربرد زیادی در تصفیه آب دارد. کنترل میزان PH، جلوگیری از ایجاد رسوب آهک و خوردگی لولهها از کاربردهای دیگر سدیم تری پلی فسفات در تصفیه آب است.
حوزه استخراج معدن: میزان کمی از این ماده میتواند عمل فلوتاسیون را افزایش دهد. علاوه بر آن از این ماده در برخی از محلولهای دوغاب نیز برای استخراجها استفاده میشود.
ساخت محصولات بهداشتی و آرایشی: از STPP در فرمول بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی مانند خمیردندانها، شامپوها، رنگ مو، دهانشویه و … استفاده میشود.
- داروسازی
- حوزه دباغی چرم
- عامل دسپرسکننده رنگها
- حوزه رنگرزی
- ساخت لاستیک
- ساخت ضدیخ
- حوزه نساجی
- حوزه سرامیک و کاشی
- کاغذسازی
- پتروشیمی
- تولید مواد شوینده و خمیردندانها
- کنسروسازی
- تولید انواع فرآوردههای سویا
- تولید انواع آبمیوهها
روش تولید سدیم تری پلی فسفات
برای ساخت سدیم تری پلی فسفات در مرحلهی اول از ترکیب دو مادهی سدیم کربنات و فسفریک اسید ۲ نمک تولید میشود که شامل مونوسدیم فسفات و دیسدیم فسفات میشود. سپس در مرحله بعدی این ۲ نمک را در دمایی بالاتر از °C 300 ترکیب میکنند. ماده نهایی ما STPP خواهد بود.
سدیم تری پلی فسفات سنگین
سدیم تری پلی فسفات سنگین در حقیقت تودهای از ذرات سدیم تری پلی فسفات است که نسبت به گونهی غیر تودهای چگالی کمتری دارد. برای ساخت این ترکیب از فسفات سدیم خشک، سدیم تری پلی فسفات بازیافت شده و H2O استفاده میشود. برای مخلوط کردن این مواد باید از دمای°C 400 و ۵۵۰ استفاده شود. از ترکیب به دست آمده در تولید شویندهها استفاده میشود.
عوارض پلی فسفات سدیم
همان طور که گفته شد این ماده در دسته مواد ایمن جای دارد. اما اگر بیش از اندازه از این ماده استفاده شود علائمی چون سرگیجه، استفراغ، نفخ، سردرد، درد شکم، کاهش میزان ادرار، آریتمی قلبی را در فرد ایجاد میکند. از آنجایی که سدیم تری پلی فسفات جذب آسانی دارد سطح فسفات در بدن را افزایش میدهند و همین امر موجب ابتلا به بیماریهای قلبی میشود. استفاده از این ماده برای کسانی که به بیماریهای کلیوی دچار هستند ممنوع است.
خرید سدیم تری پلی فسفات
برای خرید سدیم تری پلی فسفات برای مصارف گوناگون با ما تماس حاصل فرمایید و از آخرین قیمتهای این محصول مطلع شوید. مشاوران ما شما را در تمامی مراحل خرید و ثبت سفارش راهنمایی خواهند کرد.
قیمت سدیم تری پلی فسفات
برای اطلاع از قیمت سدیم تری پلی فسفات و دیگر مواد شیمیایی مورد نیاز خود میتوانید با ما تماس حاصل فرمایید. مشاوران ما شما را در این زمینه راهنمایی خواهند کرد.
عرفان –
قیمت فروش عمده سدیم تری پلی فسفات
نرگس شاه آبادی –
حداقل میزان خرید سدیم تری پلی فسفات، چند کیلوگرمه؟